Møbeltapetserer- og Salmakerlauget har lange tradisjoner. Faghistorien løper parallelt med historien om møblenes utvikling, om innredningskultur og tekstiler, og med historien om kjøretøy og hestehold.
Håndverkerens formgivning og stilsensitivitet spiller sammen med markedsendringer, stilutvikling og forbrukerkultur. Våre fag har fasilitert møbelhistorien fra salmakerens stoppingsteknikker i dyrehår via rokokkoens svungne komfort til utforming av de norske modernismens klassikere.
Gjennom historien blir kunnskapen om teknikker og materialhåndtering ført videre fra mester til lærling. Lærling blir til svenn, håndlag og erfaring bringer håndverket videre. Slik lærer vi fortsatt. Vi hermer bevegelse, tar opp igjen, justerer, repeterer.
Fra remmesnitter til salmaker, fra decorateur-tappisier til polstrer,
fra begravelsesagent til drapperist har våre fagutøvere hatt mange navn og roller. Våre to fag har alltid hatt overlappende og beslektede oppgaver.
Norges Møbeltapetserer- og Salmakerlaug sin historie går tilbake til 1850,
da Sadelmagerforeningen i Christiania ble stiftet. Salmakere hadde er bredt arbeidsfelt og virket i begge fagdisipliner. I salmakervekstedet ble det produsert seletøy, stoppede kjøretøy og stoppede og trukne møbler.
Med stadig spesialisering og fremvekst av nye markeder ser vi etableringen av det nye møbeltapetsererfaget. Mot slutten av 1800-tallet ble det første håndverkerbrevet(borgerbrevet) i tapetsererfaget utstedt i Christiania. Fagdisiplinen utviklet seg, flere utøvere kom til og i 1875 dannet møbeltapetsererne og dekoratørene en egen gruppe i foreningen. Tapetsererens område er arbeid med innredning; møbler, sengeartikler, gardiner, draperier, gulvtepper, tapeter osv. I 1880-årene blir fagene likestilt i navnet (Sadelmaker- og tapetsermestrenes Forening), og deles i 1905 i Sadelmagerforeningen og Møbeltapetsererforeningen. Foreninger ble dannet i flere større norske byer i årene som fulgte.
I dag har vi igjen et felles laug i Norges Møbeltapetserer- og Salmakerlaug.
Vi forenes i dag et interessefellesskap som tradisjonshåndverkere med felles faghistorie.